JARMARK finančního vzdělávání byl hlavně o hrách s dětmi

18.3.2015


Jaké jsme zaznamenali trendy? Našli jsme úspěšný recept, jak u dětí zvýšit efektivitu finančního vzdělávání.

Finanční vzdělávání v posledních letech stále více přibližuje dětem i dospělým otázky osobních financí, mezi jinými spoření, dluhů a investování formou finančních her. To bylo na JARMARKU patrné z prezentací pěti finančně vzdělávacích společností. Institut pro finanční poradenství se na něm prezentoval projektem INVESTOVÁNÍ HROU.

 

"Vážná témata jako je výše dluhů, spoření na penzi či pojištění by měly vyvažovat zábavné momenty. A to hlavně s ohledem na to, že učit 14, 15leté děti, co jsou daně, složené úročení nebo diverzifikace portfolia je nesmysl. Tématy, která se jich budou týkat za 10, 15 let, nemůžete udržet jejich pozornost. Známe ale recept: Děti a dospělí si ale chtějí hrát a na to v našem finančním vzdělávání sázíme." říká jeden z autorů IFP, Miloš Filip. "Jediná schůdná cesta je přes herní interaktivitu, zážitky a emoce dětí. Proto jsme tímto způsobem sestavili vzdělávací materiály i celou investiční hru v projektu Investování hrou", dodal druhý z autorů, Roman Pospíšil.

 

Pro učitele základních škol zorganizovala JARMARK finančního vzdělávání Česká bankovní asociace ve čtvrtek 12. března 2015 v Malostranském gymnáziu v Praze. Institut pro finanční vzdělávání zastupovali oba autoři projektu Investování hrou, Miloš Filip a Roman Pospíšil. Demonstrovali základním školám a odborníkům z oblasti finančního vzdělávání investiční hru, pracovní listy i metodiku projektu. Ohlasy ze základních škol napovídají, že učitelé nechtějí, aby zábavný vzdělávací projekt skončil jediným školním ročníkem. Aktuálně proto manažeři IFP chystají jeho pokračování v dalších letech.

 

V příloze: prezentace IFP k projektu INVESTOVÁNÍ HROU na JARMARKU finančního vzdělávání.



Autor:EF



Otevřít přiložené soubory >>